Stefan Muijtjens Landbouwadviseur

“Als de visie ontbreekt, regeert de boekhouder”

Stefan Muijtjens, zelfstandig landbouwadviseur

Zet ondernemers visie om in strategisch en tactisch advies. Ambitie: Met bedrijfsspecifiek advies al coachend het beste uit u en uit uw onderneming te halen. Belangrijkste aandachtvelden: economie van het bedrijf, ploegloze bodembewerking, stadslandbouw en lage input landbouw. Werkgebied Vlaanderen en zuid-Nederland geconcentreerd in beide Limburgen. Zoekt systematisch binnen noordwest Europa naar regionaal toepasbare landbouw innovaties met name voor akkerbouw, open tuinbouw en ruwvoerproductie.

Inhoudelijk is het advieswerk gericht op de praktijk van open teelten met name akkerbouw en groenten zowel conventioneel als biologisch. De werkvorm varieert van individueel tot groepen, huiskamer bijeenkomsten tot lezingen voor grote groepen, waar bij methodes als Praktische Waarde Netwerken, kenniscirkels en studiegroepen gebruikt worden. 20-jaar ervaring en toekomst gerichte visie zijn daar een belangrijke basis voor.

Nieuws

De bodem activeren door minder diep en extensiever te werken

In het vakblad ‘Landbouw & Techniek’ verscheen onlangs een artikel over een infonamiddag bioteelt van Pibo waar Stefan Muijtjens een bijdrage aan leverde. Stefan vertelde over de mogelijkheden die niet-kerende grondbewerking biedt voor biotelers....

Ploegloze grondbewerking

Steeds meer landbouwers realiseren zich dat het niet-kerende grondbewerkingssysteem aanpassingen vraagt binnen het totale bedrijf. Het is niet de ploeg vervangen door een ander stuk ijzer. Niet-kerende grondbewerking (nkg) is vrijwel gelijk aan niet-kerende bodembewerking (nkb). Het systeem van nkb kan het beste omschreven worden als een systeem waarbij de bodem zo minimaal mogelijk wordt vermengd en niet gekeerd én waarbij de ondergrond tot op verdichtingsdiepte wordt los gebroken. Daarbij streef je naar een continue bedekking van de bodem. Dit is dus geen systeem van bouwvoor-diep spitten, directzaai waarbij geen grondbewerking plaats vindt of no-till.   Wat wel onder nkg/nkb valt, is cultivator-mulch, strip-till en mulchzaai. Mulch zaai is een systeem zonder zaaibedbereiding, waarbij vóór het in zaaien van de groenbedekker het perceel gemulcht én diep los breekt. In het voorjaar zaai je daar vervolgens zonder zaaibedbereiding bijvoorbeeld suikerbieten of cichorei in (soms onterecht direct-zaai genoemd). Alleen als je de bodem niet meer verdicht, is vermindering van de grondbewerking mogelijk. Onze huidige bodem verdichtende oogst- en bemestingsmethodes maken een 20 tot 40 cm diepe grondbewerking voorlopig noodzakelijk.   Het nkb-systeem is vanaf 1990 specifiek ontwikkeld voor de hoog productieve belgische en nederlandse landbouwregio op bedrijven in de Limburgse Löss/leem streek. De grondsoort en gewassen in deze streek waren bepalend voor de ontwikkeling van het systeem. Voor de ontwikkeling worden wereldwijd diverse ploegloze systemen geanalyseerd. De bruikbare stukjes daaruit vertaalt Stefan Muijtjens naar praktijk van onze hoog productieve Noord-West Europese regio.   Meer informatie: Bodembreed , Niet-kerende grondbewerking Om te downloaden: Nieuwe Oogst 05-02-2011(pdf) , Werktijden NKG

Stadslandbouw

 

Landbouwadviseur Stefan Muijtjens helpt mensen om samen professionele landbouw te bedrijven in of nabij de stad door middel van zijn initiatief Cofarming.

Meer informatie over Cofarming

Bedrijfseconomie

Stefan Muijtjens helpt ondernemers in de landbouw om hun onderneming bedrijfseconomische gezond te maken en houden.

Waardenetwerken

Continu in beweging

 

Uw bedrijf is net als de landbouw continue in beweging. Verbeteringen zijn noodzakelijk om het rendement op de korte en lange termijn op peil te houden. Innovaties kunnen u daarbij helpen. Innovaties zijn voor de één gericht op de verre toekomst en voor de ánder al dagelijkse praktijk.

 

Welke verbeteringen of innovaties zou u al kunnen gebruiken in de dagelijkse praktijk van uw bedrijf? Wat is praktijkrijp en wat niet? Welke ervaringen zijn opgedaan bij uw collega’s?

 

Het netwerk komt in december, januari en februari om de week bij elkaar (zo’n 4x). Daaruit komt dan een plan van aanpak voor het seizoen. Dit voeren we dan uit en na het seizoen evalueren we dit afsluitend.

Waardenetwerken = resultaten boeken

Nieuwe manier van samenwerken van maximaal 15 personen. We gaan samen ontwikkelen, toepassen en leren waarbij het agrarisch ondernemerschap centraal staat.

 

Samen met ketenpartners bouwt ondernemer zelf aan de oplossing. Zo ontstaat er een praktische oplossing, die specifiek is voor de uitdaging van de deelnemers in het waardenetwerk. Alle activiteiten zijn gericht op het specifieke resultaat van de groep én op het individuele resultaat van de ondernemer. Het proces om dit samen te bedenken en uit te voeren begeleid ik vanuit mijn specialisatie op het gebied van praktische innovatie en ondersteun ik onder andere met nieuwe communicatietechnieken.

 

Praktijkgericht te innoveren door zelf de kracht van netwerken te ontdekken en te gebruiken om innovatieve resultaten te behalen.
Behalve de verplichting tot actieve waardenetwerk deelname zijn er geen kosten verbonden aan deelname in 2014. Begeleiding van de waardenenetwerken in 2014 wordt gefinancierd door provincie Limburg kader richtlijn water.

Wil je ondernemend je bedrijf met een van de volgende thema’s optimaliseren?

9

Méér voordeel halen uit tussenteelten!

Wat kan gedaan worden?

  • Bredere aandacht voor verdien potentieel
  • Bredere inzet van tussenteelten denk aan voer, energie of biobased
  • Inzet van bredere keuze plantensoorten
  • Inzet van mengsels
  • Inzicht verschaffen in de rendementsafweging middels een verdien model

Lees meer informatie

9

Jump-start voor maïs!

Wat kan gedaan worden?

  • Inzicht verschaffen in potentiele oorzaken groeistagnatie
  • Inzicht verschaffen in verschil tussen officiële proefvelden en bedrijfseigen praktijkpercelen
  • Kennis opbouw over specifieke oplossingen voor specifieke problemen
  • Implementeren specifiek start (mest-)stoffen waardoor een vlotte jeugdontwikkeling mogelijk is bij minimale bemestingshoeveelheden.

Lees meer informatie

Wil je je bedrijf op een praktische manier verbeteren door gezamenlijk open te innoveren stuur mij dan een e-mail: stefanmuijtjens@landbouwadviseur.nl

Open innovatie waardenetwerken die afgelopen seizoenen aan de slag zijn geweest

9

Rijenbemesting met organische mest in maïs en kool, 2014

Welk voordeel kan meedoen hebben?

 

  • Efficiënter mineralen gebruik
  • Beter teeltresultaat
  • Verlaging mineralen uitspoeling
  • Gecombineerd met “Strip-till” = minder beregenen & lager energieverbruik

Deelnemers, regio noord- en midden-Limburg; Aben, Berden, de Boer, Duijf, Frenken, Geurts, Custers, Heldens, Simons en Jacobs.

h

Bodemvriendelijke voorjaarsbemesting in het Heuvelland

2013 (6 pagina’s)

 

Na een seizoen innoveren hebben we deze eindbijeenkomst gehouden: Bodemvriendelijke voorjaarsbemesting in het Heuvelland, eindbijeenkomst nov 2013 en het volgende verdienmodel ontwikkeld Verdienmodel bodemvriendelijke Bemesten

9

Aanpak van emelten en ritnaalden, zijn er rendabele alternatieven, 2014

Welk voordeel kan meedoen hebben?

 

  • Kennis over mogelijkheden en rentabiliteit van alternatieven.
  • Correcte wijze toepassen, van de beste aanpak
  • Verruiming van de (bodem-)biodiversiteit door beperking van  ongewenste nevenbestrijding

Deelnemers regio zuid-Limburg; Andriën, Brouwers, Crijns, Eggen, Franssen, Janssen, Jongen, Kerkhofs, Knops, Lemlijn, Maessen, Niesten, Schiffelers en Voncken.

h

Optimalisatie N-gift in Tarwe & loofdoding in aardappels

2013 (6 pagina’s)

 

Na een seizoen innoveren hebben we deze eindbijeenkomst gehouden:Optimalisatie N-gift met sensor techniek, eindbijeenkomst nov-2013  en het volgende verdienmodel ontwikkeld Verdienmodel Optimalisatie N-gift met sensor techniek

Landbouwadviseur Stefan Muijtjens begeleidt de Waardenetwerken.

Begeleiding is gefinancierd door de Provincie Limburg

Deelnemers aan waardenetwerken:

Andriën, Backbier, Bakker, Berden, de Boer, Brouwers, Custers, Cobben, Coumans, Crijns, Deusings, Duif, De jong, Eggen, Erkens, Fijten, Frankhuizen, Franssen, Frenken, Frijns, Geurts, Hartmann, Heldens, Horschmans, Jacobs, Jansen, Janssen, Jongen, Kerckhoffs, Kerkhofs, Knops, Kremer, Lemans, Lemlijn, Maessen, Meuffels, Niesten, Roebroek, Schneiders, Simons, Schrievers, Slijpen, Smeets, Stassen, Steins, Steinbusch, Schiffelers, Van Can, Vanderheijden, Voncken, Wimmers, Wouters,……….en jij?

Ben je al een beetje bekend met nieuwe technieken, maar weet je het fijne er nog niet van?

Sluit je dan aan bij een van de Waardenetwerken in Limburg. Een Waardenetwerk is een tijdelijke organisatie van een kleine groep belanghebbenden rondom één specifiek probleem. Het doel is om oplossingen te vinden met elkaar en voor elkaar en in zes maanden resultaat te boeken.

Fotogalerij